Bed and Breakfast Tilburg Link naar onze Facebook pagina Link naar onze Google Plus pagina
 Sfeervol Overnachten in Tilburg Centrum | Booking +31(0)13 544 4495 | Home 

 
Hert assortiment van La Trappe, Abdijbier van Tilburgse bodem


'La Trappe' brouwt 9 trappisten bieren

Gebrouwen in Abdij Onze Lieve Vrouwe van Koningshoeven


Voor veel mensen is het een verrassing, als ze horen dat het Abdijbier 'La Trappe' van Tilburgse bodem komt. Hier in Tilburg werd het eerste Trappisten klooster van de wereld gevestigd. Dit Trappistenklooster heet Abdij Onze Lieve Vrouwe van Koningshoeven. De oorsprong van de merknaam 'La Trappe" ligt bij de stichters van de Abdij, de uit Frans Normandië afkomstige monniken van het klooster 'Notre-Dame de la Grande Trappe'. De naam "Trappist" is afgeleid van "de La Grande Trappe".

De Abdij Notre Dame de la Grande Trappe behoort tot een strenge 'Strikte orde van Obeservantie': Afscheiding van de wereld, afzien van vleesgebruik, herstel van handen arbeid, toewijding aan een leven van gebed en boete. Met als een van de belangrijkste kenmerken een continu stilzwijgen. Ze ontstond uit de Orde van Cisterciënzers en werden pas in 1892 onder Paus Leo XIII als zelfstandige orde erkend.

Tijdens de Franse revolutie ontsnapte de Franse La Trappe Abdij, als enige abdij aan de totale verwoesting. De orde stichtte,  aangemoedigd door de politieke ontwikkelingen, buiten Frankrijk nieuwe communiteiten en kloosters in België, Oostenrijk, Duistland en Nederland.

Zo kwamen deze Franse monniken in Tilburg terecht, waar in 1884 werd gestart met het brouwen van bier. Door de groei van de congregatie was behoefte aan nieuwe economische activiteiten en de voorwaarden voor het opzetten van een brouwerij waren gunstig. Één van de paters was namenlijk de zoon van een duitse bierbrouwer, die voldoende kennis had van het brouwproces. Daarnaast was er in Tilburg zeer zuiver grondwater beschikbaar. 

Naast het economisch nut was er ook een algemeen nut. Door het bier dat werd geintroduceerd door de monniken, werd gelijktijdig de algemene gezondheid van de bevolking bevorderd. Want met de opkomst van de industrialisatie van de textielnijverheid, leefde de Tilburgse fabrieksarbeiders in armoedige omstandigheden. Het oppervlakte water raakte vervuild door de fabrieken en besmet door de onhygienische toestanden die met de stadsvorming gepaard gingen. Het beschikbaar maken van 'ziektekiemen vrij' bier was een vooruitgang, die de volksziekten tegen ging.

 

Enkele van de Trappisten bieren op fles.

 

Trappistenbier is niet zozeer een specifieke biersoort, maar mag pas de naam Trappist dragen als het bier is gebrouwen door monniken van de Orde der Trappisten. Trappistenbier is dus een omschrijving van de herkomst van het bier en de voorwaarden waaronder het wordt geproduceerd. Het bier moet binnen de muren of in de directe nabijheid van de abdij worden geproduceerd volgens de regels van de Trappisten.

Volgens de huidige regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam "Trappist" en het bijbehorende logo "Authentic Trappist Product" te mogen dragen de volgende:

Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd en moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd. Dan moet 
de exploitatie ondergeschikt zijn aan het kloosterleven. De opbrengsten moeten gebruikt worden voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale werken worden besteed.

 

Wandelroute van B&B Tilburg Gust van Dijk naar Abdij Proeflokaal La Trappe

Vanuit Bed and Breakfast Tilburg Gust van Dijk, vanuit het centrum van Tilburg, wandelt u in een halfuur naar de Abdij met de fraaie binnentuin en het Proeflokaal De Schaepskooi.

De enige tien "echte" Trappistenbrouwerijen ter wereld zijn daarmee:
Op de eerste plaats La Trappe, van Abdij OLV van Koningshoeven uit Nederland

Naast in Nederland, is de Trappisten Orde sterk vertegenwoordigd in België:
- Chimay, van Abdij Notre-Dame de Scourmont
- Orval, van Abdij Notre-Dame d'Orval
- Rochefort, van Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy
- Westmalle, van Westmalle brouwerij uit België
- Achel, van Trappistenbrouwerij de Achelse Kluis
- Westvleteren, van Sint-Sixtus Abdij

Er zijn twee internationale buitenbeentjes:
- Engelszell, van Stift Engelszell uit Oostenrijk
- Spencer, van St. Joseph Abbey uit de VS

Als tiende is recent in Zundert de Abdij Maria Toevlucht een Trappistenbrouwerij gestart.

Inmiddels zijn de Trappisten bieren uitgegroeid tot de bekende speciaal bieren met een eigen smaak en karakter. Daarmee is de oorspronkelijke doelstelling van het brouwen van dit bier natuurlijk veranderd. Ging het eerst om het beschikbaar maken van een geschikte 'drank' om voor het volk om ziekten tegen te gaan en voor de economische ondersteuning van de congregatie. Nu, vandaag de dag, wordt trappistenbier gebrouwen met een extra toegevoegde waarde die de oorspronkelijke 'kloosterwaardes' verbindt met onze huidige tijd. Daarin spelen begrippen als kwaliteit, reinheid, streekgebonden, duurzaam, verfijnde smaak, rust en contemplatie een belangrijke rol.

Naast bier produceren de Trappisten Abdijen ook tal van andere streekproducten met kenmerkende eigenschappen zoals; kaas, brood, jam, honing en andere ambachtelijke producten. Bij het Proeflokaal de Schaepskooi in de binnentuin van de Abdij Onze Lieve Vrouwe van La Trappe is een winkel waar een keur aan producten -ook uit andere kloosters- wordt aangeboden.

 

<<< terug