Bed and Breakfast Tilburg Link naar onze Facebook pagina Link naar onze Google Plus pagina
 Sfeervol Overnachten in Tilburg Centrum | Booking +31(0)13 544 4495 | Home 

 
BedandBreakfastTilburg_AnishKapoor_DePont

Vertigo, Aanwinst Anish Kapoor op zaal

Museum De Pont heeft in 2010 een belangrijke aankoop gedaan. Het betreft het werk Vertigo van Anish Kapoor. Dit werk, een sculptuur, is deze zomer opgenomen in de permanente opstelling van het museum.

Tot 27 januari 2013 overzichtstentoonstelling Anish Kapoor in Museun De Pont

Vertigo
Het werk weerspiegelt de omgeving op een heel bijzondere wijze. Als je voor het werk staat, heb je niet direct in de gaten dat het een grote roestvrijstalen plaat is van bijna twee bij vijf meter. De titel van het werk, Vertigo, verwijst naar de psychologische thriller Vertigo van Alfred Hitchcock uit 1958. Deze film bevat een scene die al even gezichtsbegoochelend is als dit werk van Anish Kapoor. In de filmscene raakt de acteur (James Stewart) door hoogtevrees bevangen, staand hoog boven op een kerktoren. Hij wordt duizelig en dreigt zijn evenwicht te verliezen, de grond lijkt steeds dichterbij te komen en hij moet moeite doen om niet te vallen.
Hitchcock weet dit overtuigend in beeld te brengen door in- en uit te zoomen en speelt met de scherpstelling om bij de kijker angstgevoelens op te roepen en hem te desoriënteren.

Als u onderstaand filmpje bekijkt, krijgt u een indruk van Anish Kapoor’s werk.

 


Anish Kapoor is in interviews duidelijk over de cinematografische kwaliteit van zijn hoog gepolijste spiegelende werken. In Vertigo refereert hij niet alleen in de titel naar de film van Hitchcock, maar ook in de werking van deze scene.

Door te werken met hooggepolijste spiegelende, gebogen vlakken, doet Anish een serieuze poging om door vertekenende reflecties de beschouwer te desoriënteren. Verrassend genoeg worden omgeving en toeschouwer als het ware opgezogen in het werk dat vlak voor hem of haar lijkt op te lossen, de wereld op zijn kop zet of links en rechts met elkaar verwisselt, zonder dat het werk van zijn plaats wijkt.

Museum De Pont one of the 10 best Private Museums Worldwide

Door de kunstwebsite www.flavorwire.com wordt Museum De Pont inmiddels gerekend tot één van de tien beste particulieren musea voor hedendaagse kunst in de wereld. Museum De Pont staat tussen musea uit steden als Parijs, Londen, Doha, Seoul en Peking. De top-tien is samengesteld door de New Yorkse journalist Paul Laster.

<<< terug